galleri
tillverkare
 
    

Mitt köksbygge

Sommaren 2009 sålde jag och min familj vårt hus och köpte ett mycket mindre på landet. Det första vi gjorde i det nya huset var att riva ut det gamla köket. Det bestod av två överskåp och ett underskåp och eftersom jag älskar köksmaskiner och att baka och laga mat, fungerar ju inte det.Att riva ut köket gick snabbt, sen började det roliga. Att planera för ett nytt kök.

Jag kanske inte är som alla andra, för jag planerade hela köket efter en köksfläkt som jag hade sett under ett besök på Ikea. Fläkten heter Nutid och är helt frihängande.

När jag bestämt mig för fläkten började jag rita köket med hjälp av deras planeringsverktyg som jag laddade ner. Det första var att flytta köket från en vägg till den motsatta, där det fanns mer plats. Min man fick dra all el och alla rör under golvet till motsatta sidan. 

Köket jag valde heter Lidingö ,för jag hade bestämt att jag ville ha en lantlig stil.

Tyckte att det passade till vårt hus som är en röd liten stuga.

Bestämde också att jag ville ha lådor istället för skåp, då jag tycker att det rymmer så mycker och man får bättre översikt vad man har i lådorna. Jag ville också ha en köksö till min fina fläkt , så det fick det bli. Valde en bred diskho i porlin  och en kran i gammal stil med en rolig detalj, man kan dra ut kranen så det är mycket lättare att diska ur hon och även fylla i vatten i kastruller. Diskhon heter Domsjö och kranen Elverdam.

När jag planerat och ritat färdigt alltihop, var det bara att beställa. Under tiden vi väntade på köket, kunde vi lägga golvet utan att behöva flytta på något. Som tur var det sommar och sol ute. Eftersom vi inget kök hade var vi tvungna att äta mycket grillat (mums) och även lite pizza och annan hämtmat slank ner. Diskade gjorde jag utomhus med hjälp av regnvatten. 

När så äntligen köket kom, var det bara att börja skruva ihop alltihop. Tack och lov för skruvdragare. Jag skruvade ihop skåp och lådor, medans mannen fick montera upp dom på väggarna och sätta ihop min köksö. Jag målade väggarna i en betong grå färg och var iväg och köpte tyg till gardiner. Köket är vitt med handtag i gammal stil som jag hittade på Clas Ohlsson.

 

På den gamla köksväggen köpte jag en lång hylla till alla möjliga gamla saker som jag samlat på mig. Under hyllan målade jag en mening som säger mycket tycker jag.
Där står Take the time to smell the roses.
 

Vitvarorna blev rostfria för att stämma med väggfärgen, tycker det är svårt att matcha vita vitvaror med der vita skåpen, då de är av olika nyanser. Är lite fånig med såna saker. 

Av en vän fick vi ett jättefint italienskt kakel som han hittat på vinden hos sig och hade ingen användning av det. Det är 10*10 cm med ojämna kanter, men det visade sig att det var i två nyanser av vitt. Men det löste vi med att kakla med den mörkare nyansen ( som det fanns mest av) på dom största ytorna och mellan överskåpen la vi in en ruta med det ljusare kaklet så det ser nästan ut som ett fönster eller en tavla. 

Vi planerar att sätta in ett fönster där, för min dröm har alltid varit att ha ett fönster ovanför diskhon så jag kan titta ut när jag diska och kunna ha lite kryddväxter i fönsterkarmen. 

Hoppas ni fått lite inspiration av mitt köksbygge.

Bilden överst i artikeln är hämtad från IKEA´s hemsida.

 

 
    
 
 
 
   

Gästskribenter

 
Här kan du läsa artiklar från våra gästskribenter. Det kan vara en text från en annonsör, en bloggare eller kanske någon som "bara" brinner för köket och dess alla läckra detaljer.
 
Drömhus skriver om Kökstrender Drömhus skriver om Kökstrender

Sommarens höga puls & varma flärd sveper förbi & vi tar ett kliv in i sensommarens entré.

>> Läs mer
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright © Portalen Interaktiv AB 2024 | Formgivning Mikar Design | Produktion UpdateIt Interactive