galleri
tillverkare
 
    

Höst- och vinterfärger i köket

Härliga kökstillbehör från LeCreuset
 

Kryddiga färger med massor av sting passar perfekt i köket

Färgvalen för höst och vinter är nästan alltid starkare och mer explosiva än för vår och sommar. Detta är mer en regel än ett undantag och kanske är det just för att köket behöver starka färger för att komma till sin rätt som vi trivs så gott och skapar så mysiga färgeffekter i köket på hösten och vintern. Oavsett om det är med en färgstark köksinredning eller med färgrika detaljer som vi skapar effekter så är det onekligen så att det krävs färg för att köket skall bli levande.

Pantone färgkartor höst/vinter 2013/2014

Den stundande höst- och vintersäsongen är inget undantag och i säsongens färgpalett syns både Mörkt lila, vinrött, kaffebrunt, turkos och orange. Detta har naturligtvis tillverkarna av kökstillbehör tagit fasta på och i inredningsbutikerna i höst syns gott om grytor, muggar, tallrikar och andra fina kökstillbehör i alla dessa färger.

Härliga grytor från Le Creuset

Den riktigt mörklila, Acai färgen, är en av de mest kryddiga den här säsongen. Passar perfekt i allt från köksgrytor och uppläggningsfat till gardiner och levande ljus. Dessutom är det en färg som passar lika bra till både mörka och ljusa köksinredningar. Alla kök blir fina med mörklila som accentfärg.

Höstlika färger från Le Creuset

En annan populär färg är den Orange, Koi färgen, antingen ensam eller mixad tillsammans med den vinröda, Samba färgen. Båda är ganska varma i sin ton och harmonierar härligt med varandra. De orange och vinröda tonerna passar perfekt till ett träkök, både ett mörkare ekkök men också ett ljusare träkök, exempelvis björk. Färgerna ger associationer till skogen och färgen på löven så här års så det är lätt att skapa höststämning i köket med dessa varma toner.

Medelhavsblått från Le Creuset

En av färgerna som ligger i mitten på styrkeskalan är den mellanblå, Mykonos blue, färgen. Blått är en magisk färg för oss nordbor och många älskar att blanda olika blå toner med varandra. Den här hösten har den blå Mykonos färgen visat sig även på tyngre köksredskap. Emaljerade grytor för sköna långkok och rustika uppläggningsfat i härligt medelhavsblå färg för tankarna till länderna runt medelhavet, de vitkalkade väggarna och de härligt blåmålade detaljerna. Sätter man dessa blå köksredskap och tillbehör till en vit köksinredning så har man medelhavsdesignen klar.

Neutrala höstfärger från Le Creuset

I färgkartan finns också två stycken olika toner av kaki. En mörkare som drar åt det gröna hållet och en ljusare med dragning åt linne. Till ett redan färgstarkt kök, kanske ett mörkbrunt eller ett mörkgrått, kan en neutral färg på kökstillbehören vara det allra bästa. Den här neutrala färgen gör sig också perfekt tillsammans med ett lantligt kök som ofta har målade luckor i någon blek färg, så som lindblomsgrönt, Cream eller ljusgult. Ett lantligt kök bör hållas lite stillsamt och behagligt och att låta färgerna i både inredning och kökstillbehör harmoniera är ett sätt. I de lantliga köken är det funktion i första hand och trender är mer ett komplement som kommit till långt efter lantkökens födelse. I ett lantkök ville man ha nära till veden, för att kunna hålla jämn och konstant värme i sin vedspis. Där bakade man, åt 10 personer runt ett litet trångt matbord och när kvällen sov var det självklart att man också sov i lantköket. Kanske kan några av dessa fakta vara orsaken till att lantköken än idag har ett något nedtonat trendfokus. Här vill man leva tillsammans med naturen, ta till vara och ge tillbaka. Alla som letat eller fortfarande letar nytt kök vet ju dessutom att lantkök i sig, oavsett vilka detaljer man sätter till, är en av våra största trender i sig själv.
    
 
 
 
   

TRENDFÄRGER HÖST 2016

 

Här finns en sammanfattning av de aktuella modefärgerna samt artiklar med fokus på färg och färgval i köket.
 
En blek och sval vår 2016 En blek och sval vår 2016

En blek och sval vår 2016

>> Läs mer
 
Sätt lite skön färg på hösten Sätt lite skön färg på hösten

Sätt lite skön färg på hösten

>> Läs mer
 
Trendfärger i köket vår och sommar 2015 Trendfärger i köket vår och sommar 2015

Färgstarkt och svalt på samma gång...

>> Läs mer
 
Färger i köket 2014-2015 Färger i köket 2014-2015

Den absolut största färgen just nu är en härlig cerise

>> Läs mer
 
Vårens pasteller i köket Vårens pasteller i köket

Lätta upp utseendet i köket med milda pasteller

>> Läs mer
 
Höstens färger i köket Höstens färger i köket

Nu kan du se höstens färger för köket och förhoppningsvis också få lite sköna tips till förnyelse.

>> Läs mer
 
Smakprov på trenderna våren 2012 Smakprov på trenderna våren 2012

När våren kommer är vi alltid lika nyfikna på det som är nytt för säsongen.

>> Läs mer
 
Höstens härliga färger Höstens härliga färger

Färgkartan för den här hösten är verkligen bra ur kökets synvinkel.

>> Läs mer
 
Vårfärgerna har kommit! Vårfärgerna har kommit!

Det är inte bara i klädaffärerna som vårfärgerna har börjat synas.

>> Läs mer
 
Alla älskar väl choklad? Alla älskar väl choklad?

Visst vattnar det sig i munnen när man tänker på en riktigt härlig bit med mörk choklad.

>> Läs mer
 
En ton av Purpur i ditt kök En ton av Purpur i ditt kök

Ett färgsprakande höstkök i en av höstens största och vackraste nyanser.

>> Läs mer
 
Pudra ditt kök i Rose Dust Pudra ditt kök i Rose Dust

Som en liten puderdosa med luftigt löst puder ger denna färg dig precis samma perfekt matta, vackra yta i köket som framför spegeln.

>> Läs mer
 
Ostron var enda dag... Ostron var enda dag...

Höstens gråa nyans kallas för Oyster Gray och är en mild och behaglig ton som passar alldeles utmärkt att ha i ditt kök.

>> Läs mer
 
Gröna blad i köket Gröna blad i köket

Nu menar vi inte att ni skall klä in hela köket i blad och grenar utan det är mera en bildlig beskrivning.

>> Läs mer
 
Som en blågrön lagun Som en blågrön lagun

Som vattenfallet ner i den blå lagunen eller som det kristallklara vattnet där du ser sandkornen på botten, rinner den lagunfärgade glasskivan över bänkarna.

>> Läs mer
 
Höstens röda färg Höstens röda färg

Som en rosépeppar krydda i såsen piffar den här röda färgen upp dina smaklökar.

>> Läs mer
 
En höst med Living Coral En höst med Living Coral

En av färgerna i höstens färgkarta heter Living Coral är en mild och mättad korallfärg som ger en lugn och behaglig känsla i köket.

>> Läs mer
 
Golden Glow i köket Golden Glow i köket

Den nya höstfärgen Golden Glow är precis som den låter, en gyllene glödande gulorange ton som ger ditt kök ett kryddigt inslag.

>> Läs mer
 
Ett kök i Endive gult Ett kök i Endive gult

En av höstens härliga trendfärger heter Endive och är en gul ton som är färgfullt intensiv men ändå dämpad och mjuk i sin ton.

>> Läs mer
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright © Portalen Interaktiv AB 2024 | Formgivning Mikar Design | Produktion UpdateIt Interactive