galleri
tillverkare
 
    

Snygga kök med trendig inredning

Blått, rustikt och jordnära skulle kunna vara höstens tema

När man äntrade Formex inredningsmässa var det så påtagligt och uppenbart – back to basic och ett naturnära leverne ligger helt i tiden. Stora, rustika bord med en rå känsla tillsammans med allsköns olika skålar, tallrikar och bestick. Lite ”man tager vad man haver” känsla i ihop-plocket och en rakt igenom sund och frisk känsla. Ekologiskt, närodlat eller ännu hellre, från egen gård. Rustik keramik och oblekta servetter understryker det basala i inredningen och att ha de färska örterna, i sina krukor, mitt på matbordet visar att vi är måna om ursprunget och att det är fin kvalité på vad vi äter. Att färska örter är poppis märks också direkt i maträtterna. Maten formligen blommar idag och uppläggen blir till en viktig del av ätandet. Inte bara gommen skall ha sin njutning utan även ögat.


Olika träslag i en salig röra – på allt från uppläggningsfat, skärbrädor, bord, stolar och ljusstakar. Mycket underlägg till borden med trä-tema och gärna i kombination med hantverk. Att på matbordet kunna visa upp ett genuint hantverk ligger i tiden och det kan vara allt ifrån vävda dukar till skålar i näver eller egentillverkad skärbräda. De blå tonerna var ett genomgående tema på hela mässan och allt från gråblå jeansfärg till lite starkare blågrön kobolt eller petroleum. Gärna tillsammans med varandra och i en härlig mix av mönstat och enfärgat.


Även besticken har fått en stor betydelse. Idag köper man gärna designbestick med 50- och 60-tals känsla som man dukar med till middagsbjudningen. En vardagsmiddag, vid det stora rustika träbordet skulle absolut kunna innehålla en blandning av olika bestick som matchas till de tallrikar och glas man valt för dagen. Att alla har lika och att det skall finnas en gemensam enhet vid varje kuvert är inte alls nödvändigt. Snarare tyder en mixad dukning på ett visst mått av kreativitet och återvinningskänsla hos den som dukat, vilket båda är fina egenskaper vid matbordet.


Silver är den metall som är på framfart allra mest just nu. Gärna som designdetalj i ett annars rustikt lantkök. Att exempelvis ha ett lantligt inspirerat kök i en skön naturton och sedan matcha det tillsammans med silver detaljer ger en ny och elegant känsla i det lantliga köket. Detta känns nytt och spännande och kanske inget vem som helst vågar sig på men försök – mixa olika silvriga mönster på kuddar, gardiner och tabletter på bordet så skall du få se hur läckert det blir.


Önskan om att bo på landet är just nu enorm. I alla fall i ens föreställning och sin fantasi. Även om det bara handlar om en takterrass för odling eller en fin liten vinterträdgård så är det KÄNSLAN av landet som är det elementära. Att kunna svepa en härlig filt om sig när man går ut och plockar in några tomater direkt från plantan i vinterträdgården ger en lyxig känsla och har blivit en dröm för många som sätter bo idag. Att kunna bo i stan och ändå få det att kännas som på landet – det är lyx när den är som bäst.


Gråtoner och rå cement är andra detaljer som syns mycket. För att ge cementen på exempelvis väggen en mjukare framtoning kan man väga upp det kala och hårda genom att överösa soffan framför väggen med mjuka detaljer. Även dem, förstås, i blå och grå toner så att allt bildar en fin harmoni. När det gäller själva redskapen och utrustningen för ett bra fungerande kök ser man alltmer stapelbara kastruller. Att bygga på höjden är smart ur rent platssparande aspekter och bor man dessutom lite trångt så är behoven av detta ännu större. Även kring matbordet kan det bli trångt och lösningen på det har blivit att lösa rullvagnar har börjat användas alltmer. Även vägghängande redskap, kastruller och andra tillbehör för matlagning kan vara ett tufft sätt att spara på platsen i skåpen.

Slutligen några rader om själva ätandet och maten. Att odling blivit poppis har vi redan nämnt och med det följer alla fantastiska grönsaker. Fokus ligger på fina grönsaker och alltmer märker man att köttet bara blir ett tillbehör till de fina, stora – ofta grillade grönsakerna – som serveras på restaurangerna och i hemmen. Kockarna har nästan fått rockstjärnestatus och alla vill äta på någon av de välrenommerade kockarnas restauranger. Med dagens extrema matflöde i sociala medier har det t.o.m. skapats förbud mot att fota maten på restaurangen. Idag anses kocken vara den som har ”upphovsrätten” till uppläggningen och att sprida hans kunskaper ses som ett ”brott” idag. Han vill inte att folket i stugorna skall ta efter hans konsverk utan istället fortsätta att komma till hans restaurang och njuta av den exklusiva upplevelsen.
Även maten hemma i det egna köket har fått en högre status och det ”trubbiga” ordet snabbmat har idag blivit finmat. Med fina och väl utvalda råvaror gör nu en snabb måltid på en vanlig måndagskväll på mindre än 30 minuter och vips – vem behöver ordet snabbmat längre? Alla vill väl kunna skapa en god måltid på en kort stund och idag finns det gott om möjligheter för detta, oavsett om det är måndag, tisdag, onsdag eller torsdag.

Inspiratör till texten;

Jan Rundgren – stylist och trendexpert

Skribent;

Annika Hallberg Juhlin 

 
    
 
 
 
   

Trender

 
Här ger vi dig inspirerande artiklar med inriktning på design och trend. Här kan du läsa om små och stora trender i köket.
 
Trendiga fläktar Trendiga fläktar

Det finns inga gränser för hur fräck och trendig din fläkt kan vara.

>> Läs mer
 
Vårens kökstrender 2015 Vårens kökstrender 2015

Mixa olikfärgat porslin på matbordet för en levande måltid

>> Läs mer
 
Kökstrender hösten 2014 Kökstrender hösten 2014

Bland mat och kryddor passar det bra med starka färger

>> Läs mer
 
Kökstrender våren 2014 Kökstrender våren 2014

I köket är det ändå de kryddiga färgerna som segrar

>> Läs mer
 
Kökstrender Hösten 2013 Kökstrender Hösten 2013

Trendernas skiftningar blir extremt påtaglig när man besöker mässlokalen

>> Läs mer
 
Kökstrender Våren 2013 Kökstrender Våren 2013

När Formexmässan har varit så vet man att våren står för dörren.

>> Läs mer
 
Härliga färgklickar på Formex mässan Härliga färgklickar på Formex mässan

Som en riktig smällkaramell - så kan man beskriva den stundande hösten i köket.

>> Läs mer
 
Kök är mer än spis och kyl Kök är mer än spis och kyl

Färgchock kallar vissa det - vi kallar det en färgstark kökstrend.

>> Läs mer
 
Trendigt med lantkök Trendigt med lantkök

En väldigt stor trend just nu är kök i lantlig stil.

>> Läs mer
 
En kryddig höst i köket En kryddig höst i köket

Plommon, senap och oliver i en härlig blandning.

>> Läs mer
 
Möbelmässa är inte bara möbler Möbelmässa är inte bara möbler

Med ett skarpt öga och lagom mycket envishet hittar du massor av godsaker...

>> Läs mer
 
Bänkskivor i toppklass Bänkskivor i toppklass

Med bänkskivor av hög kvalité kommer ditt kök att kännas exklusivt och smakfullt.

>> Läs mer
 
Kakel & klinker i köket Kakel & klinker i köket

Välj ett personligt kakel till ditt kök.

>> Läs mer
 
Röda julkök Röda julkök

Här kommer en härlig färgklick i vintermörkret med massor av läckra julkök.

>> Läs mer
 
Singel i köket Singel i köket

Allt fler väljer att leva som singel och Sverige toppar listan över flest singlar.

>> Läs mer
 
Allt som är blått, blått... Allt som är blått, blått...

tycker vi är vackert och den här våren har alla vi mycket att glädjas åt.

>> Läs mer
 
Heta kökstrender Heta kökstrender

Dagens smarta och vackra kök är resultatet av en lång tid i långsam förvandling.

>> Läs mer
 
Höstens härligheter i köket Höstens härligheter i köket

Visst är väl ändå hösten den allra bästa årstiden.

>> Läs mer
 
Glitter & glamour Glitter & glamour

Som en reaktion på en lång tid av minimalism och avskalad renhet...

>> Läs mer
 
Framtidsköket Framtidsköket

Visst vore det underbart om vi hade förmågan att se in i framtiden...

>> Läs mer
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright © Portalen Interaktiv AB 2024 | Formgivning Mikar Design | Produktion UpdateIt Interactive